Gatunki ryb tradycyjnie podawanych w Wigilię – karp i śledź – należą do jednych z najczęściej wybieranych przez Polaków. Chętnie sięgamy także po dorsza, łososia i makrelę ? wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego przez Dom Badawczy Maison na zlecenie WWF Polska. Fundacja WWF zachęca, aby nie tylko w czasie Świąt kupować gatunki ryb, które nie są zagrożone wyginięciem, a rezygnować z tych, których wkrótce może zabraknąć. Informacje o tym jakie ryby i owoce morza jeść można znaleźć w poradniku ?Jaka ryba na obiad? dostępnym na stronie www.ryby.wwf.pl.
Badanie przeprowadzone na zlecenie WWF Polska pokazuje, że dla zdecydowanej większości badanych (70 proc.) informacja o tym, które gatunki ryb są zagrożone wyginięciem ma znaczenie i może wpłynąć na ich decyzje zakupowe. Respondenci przyznają, że chcą być informowani, które gatunki ryb są zagrożone wyginięciem, a które bezpieczne – chętnie widzieliby taką informację w miejscu sprzedaży. Jednak wiedza na temat konkretnych gatunków nie jest wysoka. Ponad połowa badanych nie wie, że tuńczyk błękitnopłetwy, łosoś bałtycki, węgorz, halibut czy sola to gatunki zagrożone wyginięciem.
– Badanie potwierdza, że kwestie ochrony środowiska nie są obojętne konsumentom, jednak potrzebują oni konkretnej i łatwo dostępnej informacji, która pomoże im podejmować odpowiedzenie decyzje. ? mówi Olga Sarna z Fundacji WWF Polska. – Dlatego Fundacja WWF Polska wydaje poradnik ?Jaka ryba na obiad?, w którym każdy może szybko sprawdzić, czy wybór danego gatunku nie będzie zagrożeniem dla środowiska
Poradnik rybny dzieli najpopularniejsze gatunki ryb i owoców morza na trzy grupy. Pierwsza z nich, oznaczona zielonym światłem, to gatunki, po które można sięgać bez obaw, bowiem stan ich stad jest obecnie stabilny, a ich połowy nie wpływają negatywnie na bioróżnorodność mórz i oceanów. Należą do niej m.in. śledź, karp i makrela. Druga grupa ryb oznaczona ostrzegawczym, żółtym światłem, zawiera gatunki, przy zakupie których powinniśmy zachować szczególną uwagę, bo dane na temat ich populacji są niepełne lub ich połowy czy hodowla szkodzą środowisku. Natomiast ostatnia grupa, oznaczona czerwonym światłem, prezentuje listę ryb i owoców morza krytycznie zagrożonych. Z jedzenia i kupowania tych ryb i owoców morza powinniśmy całkowicie zrezygnować aby przyczynić się w ten sposób do ich ochrony.
WWF Polska zachęca także do wybierania ryb i owoców morza pochodzących z przyjaznych środowisku połowów, oznaczonych niebieskim certyfikatem MSC, który gwarantuje, że kupowana ryba została złowiona w sposób przyjazny dla środowiska.
Poradnik ?Jaka ryba na obiad? można pobrać ze strony www.ryby.wwf.pl lub korzystać z jego wersji mobilnej, która dostępna w aplikacji na smartfony WWF Poradnik.
Fundacja WWF Polska od lat jest zaangażowana w ochronę Morza Bałtyckiego i zamieszkujących je gatunków. Obecnie prowadzi projekt Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów zachęcając do ochrony życia w morzach i oceanach, w tym do wybierania niezagrożonych gatunków ryb i owoców morza. W ramach kampanii wspólnie z Fundacją Szkoła na Widelcu wydała książkę kucharską z przepisami Grzegorza Łapanowskiego na ryby i owoce morza oznaczone zielonym światłem. Książkę można bezpłatnie pobrać ze strony www.ryby.wwf.pl.