Zaledwie półtorej godziny na przygotowanie dania głównego i deseru mieli finaliści ?Mistrzostw Młodych Kucharzy?. To z pozoru proste zadanie okazało się wielkim wyzwaniem. Nic dziwnego, że międzynarodowe jury miało twardy orzech do zgryzienia podczas wyboru najlepszej drużyny.
Dwuosobowe zespoły ze szkół gastronomicznych z całej Polski stanęły w szranki już po raz siódmy. ??Mistrzostwa Młodych Kucharzy? to kontynuacja konkursu ?Zgotuj Sobie Sukces?? ? mówi w wywiadzie z serwisem infoWire.pl Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej z MAKRO Cash & Carry.
?W tym roku wymagaliśmy od uczestników napisania eseju o ich produkcie regionalnym, który był obligatoryjnym składnikiem dania w eliminacjach? ? dodaje rozmówczyni. Pomysł okazał się trafiony, dlatego też podczas finału w pudełkach (tzw. black boksach) znalazł się nie tylko kurczak, lecz także ? produkty kojarzące się z różnymi regionami Polski, głównie warzywa i owoce.
?Dla młodych kucharzy udział w konkursie jest wyzwaniem. Muszą wykazać się nie lada kreatywnością, wyczuciem smaku i estetyką wykonania dania. Konkurs ponadto pokazuje poziom nauczania w szkołach gastronomicznych oraz to, co należałoby w nich zmienić i poprawić. Odpowiada także na pytanie, czy wypuszczają one kucharzy już przygotowanych do tego, by gotować dla innych? ? zauważa Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny ?Magazynu WINO?.
Prestiżowy tytuł ?Mistrzów Młodych Kucharzy? przypadł drużynie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie. ?Nie spodziewaliśmy się wygranej. Wiele zespołów wykazało się kreatywnością większą niż w zeszłym roku, przez co i poziom był wyższy? ? zaznacza Kamil Przewdziecki, zwycięzca konkursu.
Jak zauważa Grzegorz Kazubski, szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO, nagroda finansowa w wysokości 10 tys. zł. nie jest w konkursie najważniejsza: ?Pierwsze miejsce daje przepustkę do kadry polskiej młodzieżowej reprezentacji kucharzy. To właśnie w niej młodym ludziom otwierają się oczy, bo mają oni kontakt z gastronomią z najwyższej półki?. Tezę tę potwierdza Przemysław Kopania, drugi członek zwycięskiej drużyny. ?Na pewno będziemy chcieli spróbować pokazać się z jak najlepszej strony, potwierdzić swoje umiejętności i wykorzystać szansę na zdobycie kulinarnego doświadczenia? ? zapewnia młody kucharz.